Een gezond gebit is erg belangrijk voor uw huisdier. De vorming van tandplak en tandsteen kan aanleiding geven tot tandvleesontsteking. Een onbehandelde tandvleesontsteking zorgt voor opgetrokken tandvlees, waardoor gebitselementen los komen te zitten.

Maar ontstoken tandvlees kan ook resulteren in infecties elders in het lichaam, doordat bacteriën afkomstig uit de ontsteking in de mondholte zich via de bloedbaan kunnen verplaatsen naar organen. Dit kan bijvoorbeeld een hartklep- of nierontsteking veroorzaken. Ook andersom kunnen afwijkingen elders in het lichaam een effect hebben op het gebit. Nierafwijkingen kunnen bijvoorbeeld een tandvleesontsteking tot gevolg hebben. 
Het is dus van belang om regelmatig het gebit van uw huisdier te laten controleren en tandsteen te laten verwijderen bij uw dierenarts.

 

Hoe werkt een gebitsbehandeling?

In onze praktijk vindt een gebitsreiniging plaats onder lichte narcose (roesje) en een gebitsbehandeling (bijvoorbeeld het trekken van tanden) bij honden en katten plaats onder algehele narcose. U brengt uw dier s'morgens naar onze praktijk waarna wij het dier klinisch onderzoeken en voorbereiden op de behandeling. 

Bij risicopatiënten en oudere patiënten wordt aangeraden om preventief een bloedonderzoek te laten uitvoeren. De nier- en leverfunctie spelen met name een belangrijke rol bij het afbreken van narcose middelen. Indien het bloedonderzoek verhoogde nier- of leverwaarden aantoont, kan een aangepast anesthesieprotocol worden toegepast. Eventueel kan ook besloten worden de onderliggende aandoening te behandelen alvorens het gebit te gaan behandelen.

Wanneer is vastgesteld dat uw huisdier verder gezond is wordt uw hond of kat onder narcose gebracht. Bij een lichte narcose werken wij meestal zonder zuurstof, dus ook zonder tube. Mocht uw dier echter meer dan enkel een reiniging van het gebit nodig hebben, dan dienen wij een volledige narcose toe. Daarbij brengen wij een tube in in de luchtpijp. Doorheen de tube kunnen we gemakkelijk zuurstof aan uw huisdier geven. Daarnaast zorgt de tube ervoor dat er niets uit de bek in de longen terecht kan komen. Nu kunnen we aan de slag om het gebit goed na te kijken en te controleren.

  

 

Wat doen wij tijdens een gebitsbehandeling?

Reinigen: na de algehele controle van het gebit gaan we eerst alle tanden reinigen middels een ultrasone reinigingsapparaat dat men ook gebruikt in tandartspraktijken. Door hoog frequente trillingen trilt het apparaat de tanden schoon en verwijderd zo tandplak en tandsteen.

Extracties: als er elementen getrokken moeten worden, is dit de volgende stap. De wortels van de gebitselementen bij honden en katten buigen iets naar buiten, wat het moeilijk maakt om ze eruit te halen. Met een elevator (wortelheffer) worden voorzichtig alle ligamenten (bandjes) losgemaakt waarmee het stuk kies met zijn wortel verankerd zit in de kaak. Nadat alle ligamenten losgemaakt zijn, zit de wortel los en kan het stuk kies gemakkelijk getrokken worden. 

Polijsten: aan het eind van iedere gebitsbehandeling polijsten we het gebit met een polijstpasta. Door te polijsten wordt het ruw geworden glazuur weer glad gemaakt, waardoor tandplak minder kans heeft om aan te hechten en de terugkeer van tandplak en tandsteen dus langer duurt. 

Na de gebitsbehandeling brengen wij uw dier naar onze recovery kamer waar het rustig kan uitslapen onder een warmtelamp en geven wij, door middel van een onderhuidsinfuus, extra vocht aan het dier om zo het lichaam te helpen bij het afvoeren van de narcose stoffen uit het lichaam. Voorafgaand aan de gebitsbehandeling geven wij altijd een pijnstillende injectie en antibiotica injectie en wanneer we tanden of kiezen hebben getrokken kan het tevens noodzakelijk zijn dat uw huisdier na de behandeling nog een kuurtje antibiotica en aantal dagen pijnstilling mee naar huis krijgt.

 

Voorbereidingen thuis alvorens en na de gebitsbehandeling

Voor de behandeling: een hond of kat moet nuchter zijn. Dit betekent 12 uur van te voren geen eten en 1 uur van te voren geen water. Een hond kan men in de ochtend, voordat deze naar ons gebracht wordt, beter nog eerst even uitgelaten worden. Een kat kun men het beste de nacht voor de operatie binnen houden zo bent u altijd verzekerd van het feit dat u hem de volgende morgen kan brengen. 

Na de behandeling: de eerste 24 uur na de behandeling is het van belang dat het dier verblijft in een warme ruimte (minimaal kamertemperatuur). Door de narcose is het lichaam gevoeliger voor lage temperaturen. 

 

Onze nieuwe Dental Unit

Om gebitsbehandelingen nog beter en efficiënter te kunnen verrichten beschikken wij over de laatste nieuwe technieken. Onze Dental Unit iM3 GS Deluxe zorgt voor optimale reiniging, vergemakkelijkt extracties, heeft een stille en olievrije luchtcompressor met grote capaciteit 3-weg (lucht/water/nevel) drukknopspuit met autoclaveerbare tip zodat hij altijd steriel gemaakt kan worden en bevat een Corian© Control Top die bacterie en virus ongevoelig en eenvoudig te reinigen is. Kortom, zeer gemakkelijk en effectief in gebruik waardoor onze patiëntjes sneller en beter geholpen kunnen worden en weer met een schoon gebit naar huis toe kunnen!